Vieta, kur prāts un kustība satiekās | Nava Yoga

Vieta, kur prāts un kustība satiekās

12.11.2017

Fiziskās aktivitātes mani vienmēr saistījušas. Katrā ziņā esmu kā traka uz sajūtu, kas seko pēc treniņiem. Savā laikā tā bija kā atkarība. Un ko tur liegties kopš tā laika nekas baigi nav mainījies, jo fizisks nogurums tāpat šķiet ļoti vilinošs. Taču šoreiz tas viss ir pavisam citādāk. Daudz apzinātāk un spēcīgāk. Ja iepriekš viekārši gāju uz body pump, aerobiku vai uz nodarbību “presīte 5350” bez jel kādām zināšanām par to, vai vingrojumus taisu pareizi, lai no tiem būtu reāls efekts, tad šobrīd esmu apzinājusies ka plika rumpīša saliekšana negarantēs nekādu rezultātu. Viss slēpjas tajā cik apzināti izpildām katru kustību. Godīgi sakot biju šokā, jo apzinājos, ka visu savu dzīvi vingrojumus esmu izpildījusi apātijas stavoklī. Jeb stāsts par to, kā Signija “Labo sajūtu laboratorijā” atklāja pilates.

Piltates esmu uzskatījusi par nodarbību priekš sliņķiem. Viss tik lēni, nekāda dinamika. Vieta, kur var iet atpūsties. Esmu cilvēks, kuram patīk ātrums un kustība. Iepriekš visas šitās lēnās nodarbības bija pēdējā vieta, kur gribētu nokļūt. Taču dzīvē viss mainās un plūst. Un šeku reku pilates kļuvušas par vienu no manām mīļākajām nodarbēm. Vienmēr esmu bijusi diezgan pārliecināta par savām spējām. Kad nokļuvu “Labo sajūtu laboratorijas” lielajā zālē pie pasniedzējas Anitas Tauriņas manas spējas tika pārbaudītas. Viss, kas iepriekš no malas šķitis lēns un būtībā bezjēdzīgs tagad šķita pats jēdzīgākais visā pasaulē. Kopš esmu sākusi praktizēt jogu daudz vairāk izjūtu kustības spēku. Apzinātas kustības spēku. Piemēram, iegurņa kaula virzīšana uz augšu, prasa visa ķermeņa mobilizāciju. Pēc pirmās pilašu nodarbības bija sajūta, ka visus vingrojumus esmu pildījusi nepareizi. Biju nosvīdusi un šokā. Beidzot sapratu ko tas nozīmē darbināt dziļos muskuļus. Visa nākamā diena pagāja jūtot ķermeni.

Nodarbības laikā strādājām ar vingrinājumiem, kas stiprina ķermeņa dziļo muskulatūru. Katru kustību veicu vērojot ieelpu un izelpu. Jo lēnāk veicam kādu kustību, jo lielāks ir tās efekts. Neviļus manī atkal radās jautājums - kāpēc? Kāpēc lēnas kustības prasa tik lielu piepūli? Uz sarunu aicināju Anitu Tauriņu, kura “Labo sajūtu laboratorijā” otrdienu un ceturdienu rītos vada pilašu jogu. Viņa ieviesa skaidrību manā pilašu mistērijā.

Tiekties uz augšu

“Nodarbojoties ar sportu, parasti koncentrējamies uz inerci, kustību un ārējiem muskuļiem. Pilatēs strādājam ar savstarpēju muskuļu “saslēgšanu”. Viss spēks slēpjās mūsu koncetrēšanās spējā un uzmanībā. No malas raugoties, pilates var izskatīties pēc sliņku nodarbes, taču patiesībā, jo lēnāk un apzinātāk kustamies, jo spēcīgāk sāks darboties dziļā muskulatūra. Lēnas un precīzas kustības laikā muskuļu sasprindzinājums “aiziet” līdz dziļajiem muskuļiem. Jo lēnāka kustība, jo aktīvāk sāk darboties dziļie muskuļi. Ātras un eksplozīvas kustības laikā muskuļu sasprindzinājums ir virspusējs, nenonākot līdz dziļajai muskulatūrai,” norāda Anita.

Dziļā muskulatūra ir tā, kas mūs “satur” kopā, ja tā varētu teikt. “Tā aptver visu mūsu mugurkaulu. Vāji dziļie muskuļi var novest pie dažādām mugurkaula traumām, jo ķermeņa muskulatūra nav pietiekami spēcīga. Pilatēs strādājam ne tikai ar ķermeni, bet arī ar savu prātu. Apzinoties katru kustību no A līdz Z. Esot šeit un tagad. Ķermenim visu laiku jābūt stingram un stabilam. Ja kāds pienāktu tev klāt un mēģinātu tevi pagrūst, tev būtu jāpaliek stāvot. No malas pilates tik tiešām neizskatās nekas grūts, taču patiesībā tiek mobilizēts ikviens ķermeņa stūrīts. Mēs cenšamies sinhronizēt savu elpu ar kustību, lai veidotos harmonija. Dažkārt, varam aizpeldēt domu virpulī, sākot pildīt vingrinājumu ar inerci, kas neveicina pareizu muskuļu darbību. Pilatēs tiek izvirzīti seši pamatprincipi, proti, koncentrācija, precizitāte, stabilitāte, elpošana, plūstoša kustība un centrēšana, kas jāievēro pildot katru vingrinājumu. Nākot uz pilatēm, ķermenis kļūst tvirtāks un spēcīgāks. Man kā pasniedzejai ir svarīgi, lai cilvēks manās nodarbībās pieslēdz prātu. Lai kustība neaizietu pašplūsmā. Strādājam ar sava mugurkaula pagarināšanu un stiprināšanu. Tas ir mūsu kodols, ap ko turās viss pārējais mūsu ķermenis. Lai cilvēks būtu vesels un laimīgs, mugrkaulam jābūt stingram. Laika gaitā mēs saraujamies. Tas ir no pārlieku lielas sēdēšanas vai mazkustīga dzīvesveida. Vēlos, lai cilvēks tiektos uz augšu, pagarinot mugurkaula skriemeļus, kas veicina orgānu apasiņošanu un enerģijas plūsmu,” teic Anita.

Anitas nodarbības tik tiešām jūtams pasniedzēja gādigais skats un rūpes, tapēc esmu priecīga, ka mans pilašu ceļš aizsākās šeit.

Lasot kādu grāmatu atradu ļoti interesantu domu, ko biju jau dzirdējusi, taču tā atkal uzpeldēja manā apziņas laukā – viena tauriņa spārnu vēziens vienā pasaules malā, otrā pasaules malā var izraisīt viesuļvētru. Kas to, lai zina vai tā ir patiesība, taču neviļus aizdomājos par kustības spēku. Par apzinātas kustības spēku. Mūsu rīcībā ir ķermenis, prāts un laiks, šie trīs faktori nosaka to kāda būs mana dzīves kvalitāte. Šie faktori jāiemācās apvienot. Esmu nonākusi pie secinājuma, ka laika gaitā ķermenis un prāts var izveidot lielisku komandu. Kļūstot apzinātāki savā kustībā, mēs kļūstam apzinātāki un spēcīgāki prātā. Tas prasa lielu koncetrēšanās spēku, pacietību un velmi iet tālāk. Attīstīties uz augšu. Pamēģināt būt citādāk. Kā nekā mūsu rīcībā ir svētā trīsvienība, ko jāiemācās darbināt. Esmu aizgrābta ar šo mākslu – darbināt pati sevi. Iesaku tev arī pamēģināt!

This website is using cookies. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.
СОГЛАШАЮСЬ