Vai zini, ko jogā nozīmē sveicināt sauli? | Nava Yoga

Vai zini, ko jogā nozīmē sveicināt sauli?

05.05.2016

Mūsdienu joga, balstoties uz senās Indijas tradīcijām, kā ābeces pirmo burtu atpazīst vingrojumu kompleksu „Sveiciens Saulei” (Surya Namaskar), ar ko iesākas katra jogotāja ikdiena (vai jogas nodarbība).

No fiziskā aspekta to veido 12 jogas pozas, kas, saskaņoti ar ieelpu un izelpu, tiek izpildītas divas reizes – tātad viens pilns cikls ir 24 pozas. Empīrskā un redzamā puse ir veselības aspekts, jo šis ir vienkāršākais veids, kā izvingrināt visas ķermeņa muskuļu grupas un sākt veselīgu darba dienu.

Saule kā dzīvības radītāja, gaismas un siltuma devēja ir cilvēci vienojošs simbols. Latvju dainās tas ir visbiežāk sastopamais pielūgsmes spēks. Gaisma aizstāj neziņas tumsu, siltums ir dzīvības plūsmas pamats.

Svarīga ir „Saules sveiciena” simboliskā un filozofiskā izpratne. Katra poza saistīta ar ieelpu vai izelpu. Jogā elpai ir gan ar dzīvības enerģijas, gan vienojoša kosmoloģiska nozīme – ar katru ieelpu mums tiek dots (piem., dzīvībai nepieciešamais skābeklis) un ar katru izelpu mēs atbrīvojamies un paši esam devēji. Būtībā elpa ir kā neliela dzīves molekula – piedzimstam ar ieelpu un pametam šo pasauli ar izelpu.

Joga burtiskā nozīmē ir vienotība – veselumu veido gan došanas, gan ņemšanas aspekts.

Ja skatāmies uz izpildāmo pozu zīmējumu, tad visas 12 kopā veido tādu kā pusloku – gluži kā Saule, no rīta uzlecot un vakarā norietot. Saule, kas mūs apspīd un ir dzīves ritma noteicēja, gadu sadalījusi 12 mēnešos. Izpildot pilnu kompleksa ciklu, t.i. divas reizes 12 pozas, esam nonākušu līdz skaitlim 24, kas ir diennakts stundu skaits.

„Sveiciens Saulei” ir arī skanoša jogas Saules godināšanas forma - katru no 12 pozām pavada viena mantra, kas godina vienu Saules dodošo izpratni.

Tāpat kā līdz mūsdienām ir attīstījušās dažādas jogas skolas, arī „Sveiciens Saulei” var būt ar atšķirīgām jogas pozu grupām. Pamatideja gan saglabājusies tā pati – vienota ieelpa un izelpa ar visu dzīvo, ko uztur Saules dotā gaisma un siltums.

This website is using cookies. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.
СОГЛАШАЮСЬ