Vingrošana, kas ārstē gan ķermeni, gan pašapziņu! | Nava Yoga

Vingrošana, kas ārstē gan ķermeni, gan pašapziņu!

19.05.2016

Kad pirms vairākiem gadiem mans reimatologs ieteica apmeklēt ārstniecisko vingrošanu, nebūt neuzņēmu to ar sajūsmu. Man kā cilvēkam ar izteiktu sacensību garu un regulāru likmju izdarīšanu „uz visu banku” šis ārsta ieteikums tikai turpināja negodīgo notikumu virkni, ko aizsāka saslimšana ar reimatoīdo artrītu. Tas nozīmēja lietot ārsta izrakstītos medikamentus un kombinēt dažādus atsāpinātājus, lai varētu veikt visvienkāršākos ikdienas pienākumus – piecelties no gultas, nomazgāties dušā, apģērbties, apmaisīt krūzītē kafiju, atvērt durvis, aizvērt durvis. Jebkura kustība radīja sāpes locītavās, bet ļoti gribējās dzīvot kā līdz šim (un mazliet sevi pažēlot, kad neviens neredz).


Ārstnieciskās vingrošanas nodarbības piemājas sporta klubā sāku apmeklēt ar vislielāko skepsi, mierinot sevi ar domu, ka, nekas, viņiem ir arī trenažieri un no tiem tad „vismaz būs kāda jēga”... Visi mani priekšstati par šo neīsto sportiņu drīz mainījās. Nodarbībās nebija ne vēsts no manis iztēlotā lēnīguma vai speciālām atlaidēm vingrojumu izpildīšanā. Vairāku mēnešu laikā, neizlaižot nevienu apmeklējumu, es atguvu kustību un dzīves prieku un pavisam citus priekšstatus par ārstnieciskās vingrošanas jēgu un būtību.


Pēc cīņas ar iekšējo neticību un izšķiršanās par ārstnieciskās vingrošanas apmeklējumu, iesaku izvēlēties nodarbību vietu, kas vai nu atrodas tuvu dzīvesvietai, vai ērta nokļūšana garantēta kā ar sabiedrisko, tā personīgo transportu. Nākamais svarīgais pieturpunkts ir pasniedzējs un vēl pirms tam – TU PATS!


Svarīgi paturēt prātā, ka ārstnieciskās vingrošanas pasniedzēji ir profesionāli fizioterapeiti, kuri savas zināšanas nepārtraukti pilnveido, tāpēc ikviens veicamais uzdevums ir labi pārdomāts un tam tiek sekots līdzi ar īpašu vērību.


Pēc krietna sportiskās pašadarbības laika (kas mijās ar sportisku bezdarbību) izvēlējos Labo Sajūtu Laboratoriju, kur ārstnieciskās vingrošanas nodarbības vada Antra Bērziņa. Viņa savu profesionālo sagatavotību aizrautīgi papildina meistarklasēs un dziļi ieinteresētā darbā ar cilvēkiem, kam nepieciešams gan fizisks, gan emocionāls atbalsts, lai kustēšanās sagādātu maksimālu prieku un gandarījumu.


Lielākais ieguvums no šīm nodarbībām ir pārsteigums par to, ka vari izdarīt vairāk un labāk. Ne mazāk būtiski ir arī citi priekšnoteikumi, kas stundu garo nodarbību pārvērš mērķtiecīgā izaicinājumu sasniegšanā:
- Pirms uzdot izpildīt vingrinājumu, pasniedzēja skaidro tā nepieciešamību un pārliecinās, vai to būs pa spēkam veikt visiem atnākušajiem, kā arī palīdz izpildīt vingrinājumu pareizi, lai tas tiešām būtu efektīvs.
- Antras Bērziņas ārstnieciskās vingrošanas nodarbību dinamiskums tiek uzturēts ar pārmaiņus sarežģītākiem muskulatūru stiprinošiem un intensīviem stiepšanās un līdzsvara vingrinājumiem, kas mijas ar muskuļus atpūtinošām pauzēm.
- Liela uzmanība tiek pievērsta ar vingrinājumu saskaņotai elpošanai, kam sekot visās aktivitātēs kā Labo Sajūtu Laboratorijā, tā arī ārpus tās sienām.
- Pasniedzēja piedāvā veikt arī vingrojumu sarežģītākus variantus, kur katrs pats var novērtēt savu sagatavotību to veikšanai un censties sasniegt labākus rezultātus.
- Nenovērtējams ir pasniedzējas sniegtais uzmundrinājums, kas pie vingrojumu kompleksa veikšanas neļauj apsvērt domu padoties un mest plinti krūmos ar nevaru un negribu.
- Ārstnieciskā vingrošana ne vien iedarbojas uz veselības problēmu skartajām ķermeņa zonām, bet arī veicina asinsriti, uzlabo sirdsdarbību, ķermeņa lokanību, trenē dziļo muskulatūru un reizē stiprina psiholoģisko veselību.
- Antra Bērziņa savu nodarbību laikā (un pēc tām) nevairās uzklausīt un sniegt padomus, kas skar individuālas fiziskās veselības problēmas un piemeklē tām pārdomātus risinājumus, uzdodot „mājas darbus”. (Paldies!)
- Labo Sajūtu Laboratorijas telpas ir mājīgi iekārtotas un uzturēšanās tajās sagādā patīkamas sajūtas. Pirms un pēc nodarbībām apmeklētājus sagaida pasaulē garšīgākais citronūdens lielajās krūzēs.


Manuprāt, tieši pavasaris (vai atceries savas Jaunā gada apņemšanās?) ir īstais laiks, kad paspert soli pretī savai fiziskajai un emocionālajai labsajūtai. Un man ir ko ieteikt: turpmākajos ierakstos iepazīstināšu arī ar citām nodarbībām, ko piedāvā Labo Sajūtu Laboratorija. Lai arī jums būtu savi „mājas darbi” un piepildītās labās dienas.

Vita Grīnvalte

This website is using cookies. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.
Agree