Dzīvojot mierā | Nava Yoga

Dzīvojot mierā

20.09.2017

Mārcis savu jogas ceļu sācis 2010. gadā. Iegūstot zināšanas pie dažādiem jogas pasniedzējiem Bali, Taizemē un Indijā. “Dzīvojot prāta un apkārtējās vides troksī mēs bieži vien sevi nedzirdam. Taču visa informācija, ko dzīvē meklējam ir ierakstīta mūsos. Tikai kā tai piekļūt? Kad apkārt ir klusums un miers, mēs beidzot esam spējīgi ieklausīties ilgi meklētajās atbildēs. Joga ir ceļš, kas tevī rada mieru, atbrīvojot ķermeni no sastāvējušām emocijām un enerģētiskiem blokiem,” stāsta Mārcis. Lielisko Mārča personību varēsim iepazīt “Labo Sajūtu Laboratorijā” otrdienās un ceturdienās, kur viņš pasniegs YIN jogas nodarbības un Hatha jogu apvienojumā ar Ajengāra jogas elementiem. Abas nodarbības varētu teikt ir kā Iņ un Jaņ. Kustība un miers.

Viss sākās Meksikā

“2010. gadā dzīvoju Meksikā un tur nolēmu pieņemt 30 dienu Bikram yogas izaicinājumu. Katrs cilvēks ir atšķirīgs, priekš manis Bikram yoga šķita nedaudz nereālistiska. Ikdienā taču neuzturamies +40 grādu vidē, izpildot vienas un tās pašas asanas. Katru dienu praktizējot vienu un to pašu nervu šūnas izveido noteiktu ritmu, nekas nemainās. Tas ir tas pats, kas katru dienu ēst tikai auzu pārslu putru un neko citu, organismam ir nepieciešama daudzveidība. Praktizējot vienas un tās pašas asanas, mēs attīstam vienas un tās pašas muskuļu grupas, taču cilvēka ķermenī ir ļoti daudz muskuļu grupas un saites. Līdz ar to veidojas disbalanss, tāpēc nolēmu iepazīt citus jogas paveidus,” norāda Mārcis. Pēc Bikram jogas viņš sācis praktizēt Hatha jogu, kas ir klasiskā joga. Viņš ir praktizējis arī Aštanga jogu, taču pēc laika Mārcis izjutis sāpes jostas daļā, tāpēc šim jogas paveidam “metis mieru”. “Visam ir jābūt balansā. Piemēram, ja kādā no asanām plaukstu locītavas ilgu laiku bijušas vienā pozā tās pēc tam jāatliec pretējā virzienā, lai veidotos šis balanss un ķermenis neiegūtu traumas. Protams, pazīstu ļoti daudz cilvēku, kuri nodarbojas ar jogu un viņiem viss ir kārtībā, taču kā jau minēju iepriekš katrs cilvēks ir atšķirīgs. Pēc Aštangas atgriezos pie Hatha jogas. Divus gadus dzīvoju Taizemē, kur mācījos un vēlāk arī pasniedzu Hatha jogu. Vairākas reizes braucu mācīties un praktizēt jogu uz Indiju, kur iepazinu Ajengāra jogu. Sapratu, ka mana līdzšinējā jogas prakse bijusi diezgan traumatiski bīstama. Ajengāra joga manī radīja izpratni par to, kā asanās nopozicionēt savas locītavas tā, lai tās netiktu bojātas. Mēs varam praktizēt asanas trīs vai četrus gadus bez locītavu sāpēm vai izteiktām traumām, taču pēc laika viss tas ko esi darījis nepareizi sāks parādīties. Pamatojoties uz jogas terapeitu veiktajiem pētījumiem piecu līdz septiņu gadu laikā mūsu organisms nomainās šūnu līmenī. Līdz ar to, visu darot pareizi,mēs spējam sevi ārstēt, taču, ja piekopsim nepareizas prakses efekts būs pilnīgi pretējs, ” stāsta Mārcis.

“Nav jau viena patiesība. Es nevaru nevienam neko iemācīt tikai padalīties ar to, ko esmu iemācījies un sapratis. Ķīniešu tradicionālā medicīna balstās uz mācību par meridiāniem, kas ir kā enerģijas kanāli, virzoties cauri visam mūsu ķermenim. Ar asanu palīdzību mēs šos enerģijas kanālus varam iztīrīt. Tas ir kā atvērt logu un ielaist mājā svaigu gaisu. Jebkuras jogas stila nodarbību laikā muskuļi ģenerē siltumu, ar kā palīdzību ķermenis ir spējīgs atbrīvoties no enerģijas sablīvējumiem jeb blokiem. Un šie bloki ir mums visiem. Pārsvarā mēs tos iegūstam caur pārtiku, emocijām kā arī uzturoties enerģētiksi piesārņotās vietās. Praktizējot jogu ar laiku ķermenis atbrīvojas no uzkrātajām emocijām. Asanu prakse tīra organismu, tāpēc visu jogas nodarbību jēga ir šavasana, kuras laikā mēs esam spējīgi, kaut vai uz mirkli, izjust meditācijas augstāko pakāpi. Tas ir stāvoklis, kurā gan prāts, gan ķermenis ir pilnībā atslābis. Nodarbību laikā cilvēkus vedinu atslēgt prātu, atgādināt par mirkli, šeit un tagad. Muskuļi ir ūdens elements. Ūdenim ir jāplūst, tāpēc muskuli var atbrīvot, ja tas tiek iestiepts. Ja mūsu ķermenis kļūst plastisks, tad arī mūsu dzīve kļūst vienkāršāka un plūstošāka. Prāta elastīgums palīdz mums atbrīvoties no veciem aizspriedumiem, kas ļauj mums ieraudzīt lietas – tādas, kādas tās patiesībā ir. Kā nekā viss ir saistīts,” norāda Mārcis.

Mārča nodarbībās varam iemācīties un saprast to, kā pareizi ieiet asanās, lai netiktu traumētas locītavas. “Septiņu gadu laikā, praktizējot jogu, esmu guvis ne vienu vien traumu. Tagad zinu, kāpēc tas tā notika,” apgalvo Marcis. Mārča praktizētā Hatha joga apvienojumā ar Ajengāra jogas elementiem, palīdz iegūt izpratni par to, kā pareizi izpildīt asanas, lai pēc laika mēs nesūdzētos par locītavu sāpēm, kas ir plaši izplatīta problēma jogotāju vidū.

Enerģijas kanālu tīrīšana

“Labo Sajūtu Laboratorijā” Mārcis pasniegs arī YIN jogu, kas balstīta uz pilnīgu relaksāciju, pakļaušanos gravitācijai bez fiziskās piepūles. Tas palīdz atbrīvot ķermeni no saspringuma un enerģetiskajiem blokiem. Visas asanas pārsvarā tiek izpildītas guļus vai sēdus stāvoklī, tādejādi veicam arī ķermeņa pašmasāžu, stāsta Mārcis.

 “Ķīniešu tradicionālā medicīna mums stāsta, ka visas cilvēka emocijas slēpjas mūsu dziļākajos audos. Ķermenis piedzīvotās emocijas atcerās. Lielākā daļa negatīvo emociju uzkrājās vēdera lejas daļā un gurnos. YIN jogas laikā tiek stiepti dziļie audi. Kad mēs sākam stiept ķermeni vispirms iestiepjas muskulis, tad saites un tikai pēc tam dziļākie audi (kauli, saites, saistaudi, kas savieno kaulus utt.). Tas viss notiek ļoti pakāpeniski, tāpēc, lai stiepšānās sajūta nokļūtu līdz dziļajiem audiem vispirms ir jāatslābst muskuļiem, kas var notikt tikai tad, kad konkrētajā pozā esam vismaz trīs līdz piecas minūtes. YIN jogā mēs pilnībā atbrīvojamies un esam mirklī. Nodarbību laikā esmu pieredzējis dažādas cilvēku reakcijas. Daži sāk smieties, daži sāk raudāt. Tas ir darbs ar sevi, jo beidzot cilvēkam tiek dota iespēja pabūt divatā ar sevi un sajust savu ķermeni. Ikdienas steigā ir ļoti grūti atrast piecas minūtes laika nekustīgai gulēšanai, un pat, ja tās atrodas ķermenī uzturēt miera stāvokli ir grūti, jo prātam paliek garlaicīgi. YIN jogas laikā mēs koncentrējamies uz elpošanu un savām sajūtam, kas palīdz apturēt domu plūsmu. Mēs esam šeit un tagad. Nodarbību laikā spējam ieklausīties sevī. YIN jogu varētu pielīdzināt akupunktūrai, tikai bez adatām. Ar YIN asanām mēs iedarbojamies uz konkrētiem meridiāniem, kas saistīti ar mūsu iekšējiem orgāniem. Orgāni strādā pa pāriem, piemēram, plaušas strādā kopā ar taisno zarnu. Un katrs no tiem atbild par savām emocijām. Plaušas un taisnā zarna atbild par prieku un bēdam, tāpēc, ja šie meridiāni ir bloķēti cilvēks var būt skumjš. Atceros kā pēc vienas nodarbības, kad strādājām ar plaušu meridiānu, pie manis pienāca meitene un vaicāja, kāpēc manī ir tik milzīgs prieks? Dzīves laikā esmu saskāries ar cilvēkiem, kuri regulārus psihoterapeita  apmeklējumus ir nomainījuši uz YIN jogas nodarbībām un tikuši galām ar sava prāta izdomātajām problēmām. Jūtu, bet vārdos nevaru aprakstīt, kā tas notiek, taču tam visam ir reāls rezultāts,” norāda Mārcis.

“Labo Sajūtu Laboratorija” kopā ar Mārci veidos nodarbību ciklu, kura laikā mēs strādāsim ar visiem cilvēka ķermenī esošajiem meridiāniem. Kas palīdzēs atbrīvot ķermeni no enerģētiskajiem blokiem, sniegs atslābumu un mieru. Tīrā ķermenī, rodas tīras domas. Vai vēlies izjust brīva ķermeņa garšu?

This website is using cookies. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.
Agree